Middenklasse

Beste Ebbe, 

Europese Burgerbeweging -middenklasse-

Doel

1—Het terugvorderen van publieke eigendommen.  

Deze zijn zonder toestemming van de eigenaar, het volk, geprivatiseerd of verkocht.

2—Belastinggelden moeten binnen de publieke sector hergebruikt worden en mogen niet ingezet worden voor winst van derden.

M.a.w. belastinggelden mogen niet gebruikt worden voor de winst van derden: het inhuren van commerciële bedrijven, consultants; het uitbesteden van werkzaamheden, projecten.

*

Vrije markt

De idee en invoering van -een vrije markt die zichzelf reguleert-, heeft geleid tot het privatiseren, verkopen van publieke eigendommen en instanties. Daarmee zijn de sociale voorzieningen uitgehold en zijn de prijzen gestegen. (ziektekosten, NS, energie)

Concurrentie

Het is steeds slechter gesteld met de concurrentie, World Economic Outlook analyse, als aandrijver van de vooruitgang. De commerciële concurrentie is teruggebracht met 43% sedert de jaren tachtig. Dat kan liggen aan deregulering, maar ook aan de opkomst van het winner-takes-all-model en de netwerkeffecten van Wie wint, blijft winnen. Tactiek: Jonge innovatieve bedrijven worden door grote bedrijven opgekocht waarmee de potentiële concurrent gelimiteerd is.

Schulden economie

Anti trust regels hebben het banksysteem ongemoeid gelaten, wereldwijd houden centrale banken elkaar in evenwicht. Zonder enig toezicht of democratische controle wordt er digitaal geld gecreëerd (QE). Zo kopen banken landen/ staats schulden op waarna generaties lang mensen geknecht worden door rentebetalingen.

Schijn democratie

Uit een column van Caroline de Gruyter, NRC 3 november 2018 -Meer Cinese infrastructuur in Zuid Europa-

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/02/meer-chinese-infrastructuur-in-zuid-europa-a2753735

“Tijdens de euro- en bankencrisis dwong de trojka Griekenland en Portugal staatsbedrijven te privatiseren. Niemand kan hen nu beletten die aan Chinese bedrijven te verkopen. Spanje en Italië hebben geen noodleningen van eurolanden gehad. Maar ze hebben wel keihard de broekriem aangehaald. De bevolking is de bezuinigingen op openbare voorzieningen zat. Chinees geld biedt politici een uitweg.

Wie dacht dat Belt & Road vooral in Oost-Europa speelde, moet even wakker worden. Ook Zuid-Europa wendt zich nu tot China.

De Italiaanse onderminister van Economie, Michele Geraci, wil dat „Italië China’s vriend wordt aan de Middellandse Zee”. Geraci, een professor die lang in China heeft gewoond, wil dat de Chinezen ook Genua gaan gebruiken.

De Amerikanen, die de mondiale opmars van China willen blokkeren, oefenen hevige druk uit op Zuid-Europa. „Ik ben bezorgd”, zei de Amerikaanse ambassadeur in Lissabon laatst. Het gaat hier wel om staatsbedrijven, zei hij, met directe lijntjes naar de machthebbers in Beijing.

Sommige containerhavens die China least, zoals eentje op Sri Lanka, worden omgebouwd tot militaire bases. Kan dat in Sines ook gebeuren? Er zijn ook politieke implicaties. In Brussel en bij de VN stemmen Belt & Road-landen geregeld volgens Chinese instructie – over mensenrechten, CO2-heffingen voor vliegtuigen of elektrische auto’s.”

Scroll to Top